Hacken mobiele telefoon

Kan mijn mobiele telefoon gehackt zijn?

Het is technisch niet mogelijk een simkaart te hacken en op andermans kosten te bellen. Wel is het zo dat smartphones tegenwoordig dezelfde mogelijkheden hebben als 'gewone' computers. Helaas betekent dat ook dat ze slachtoffer kunnen worden van kwaadaardige software (malware), net als 'gewone' computers. Deze software kan, zonder dat de eigenaar het weet, sms-berichten naar servicenummers sturen en daarmee voor onverwachte rekeningen zorgen.

Je bent zelf verantwoordelijk voor de werking van de handset. Je moet zelf zorgen voor een goede beveiliging:
- installeer alleen software uit de officiële appstores
- werk die regelmatig bij (liefst automatisch)
- beveilig je telefoon met een pincode/patroon of vingerafdruk.
- laat je telefoon nooit onbeheerd ergens liggen

Soms kun je een e-mail krijgen die afkomstig lijkt van de politie, het KLPD of andere handhavende organisaties. Dit zijn berichten van fraudeurs, oplichters en mensen die zich bezighouden met phishing: een vorm van internetfraude.
Krijg je een dergelijk bericht: klik niet op de links in de e-mail en verwijder deze e-mail direct.