Uitleg NL-Alert controleberichten

Wat is NL-Alert?

De overheid stuurt 2 keer per jaar een landelijk NL-Alert controlebericht uit. De uitzending valt samen met de maandelijkse sirenetest (de eerste maandag van de maand om 12:00 uur). Dit bericht wordt dan via het netwerk van T-Mobile verspreid. Het testbericht geeft iedereen de mogelijkheid om te controleren of zijn telefoon goed ingesteld staat om NL-Alert berichten te ontvangen. Het landelijke controlebericht wordt meestal vooraf gegaan door een mediacampagne van de overheid.
Image
In het testbericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat je niets hoeft te doen. Het bericht ziet er meestal zo uit: NL-Alert 04-11-2013 12:00: CONTROLEBERICHT. Uw telefoon is juist ingesteld voor NL-Alert. U hoeft niets te doen. Meer informatie op www.nl-alert.nl

Ik heb het controlebericht niet ontvangen. Hoe kan dat?
- Jouw toestel is niet geschikt voor het ontvangen van NL-Alert berichten of staat niet goed ingesteld. Ga naar de website van de overheid crisis.nl/nl-alert en selecteer instelhulp om te kijken of jouw mobiele telefoon geschikt is.
Apple (iOS) gebruikers opgelet: na elke iOS upgrade van jouw toestel wordt de ontvangst van NL-Alert op jouw iPhone gedeactiveerd. Wil je NL-Alert berichten kunnen ontvangen? Ga naar jouw instellingenmenu om de ontvangst van Noodberichten in te schakelen. In iOS: Instellingen > Berichtgeving > Noodmeldingen
- Je bevond je rond 12:00 uur op een plek waar er geen dekking was, of misschien stond je toestel uit.

ImageWaarom heb ik het testbericht vaker dan 1 x ontvangen?
Het NL-Alert testbericht wordt vanuit iedere zendmast gedurende ongeveer 30-60 minuten constant verzonden. Wanneer je je in die periode verplaatst, bijvoorbeeld via auto of trein, kun je verbinding maken met een ander deel van het netwerk dat ook het NL-Alert testbericht uitzendt. Jouw telefoon ziet dit als een nieuw bericht en zal dit opnieuw weergeven. Hierdoor kun je hetzelfde bericht dus meerdere keren ontvangen.

Hoe kan ik me afmelden voor de NL-Alert berichten?
NL-Alert is geen dienst waarvoor je je kunt aan- of afmelden. Als je echter geen berichten wilt ontvangen van NL-Alert, kun je dat zelf instellen op jouw telefoon. Kijk voor instructies op de website crisis.nl/nl-alert/instelhulp/. T-Mobile kan dit niet voor je wijzigen.
Let op! Als je je telefoon zo instelt dat deze geen berichten meer kan ontvangen van NL-Alert, zul je dus ook géén berichten meer ontvangen wanneer er daadwerkelijk een noodsituatie is in jouw omgeving.